Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η ψυχολογία του «άχρηστου»..


            «Κάποτε ο Λάο Τσε ρώτησε τους υλοτόμους γιατί δεν κόβουν και τα στραβά δέντρα. ‘’Επειδή είναι άχρηστα’’ του απάντησαν και τότε ο σοφός δάσκαλος τους είπε ‘’έτσι να είστε και εσείς… πάντα άχρηστοι για να μη σας πειράζει κανείς»


             Φαντάζει κάπως περίεργη και αντισυμβατική η προτροπή του Κινέζου φιλοσόφου (4ος π.Χ.) στο βαθμό που ο άνθρωπος αγωνιά και αγωνίζεται για τη θετική εικόνα του. Προκαλεί ερωτήματα η άποψή του όταν γνωρίζουμε πως η ευτυχία και η επιτυχία του ατόμου είναι συνάρτηση της κοινωνικής αποδοχής και επιβεβαίωσης. Γιατί εκείνο που ενδόμυχα ταλανίζει τον άνθρωπο είναι ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης.

            Αν εξαιρέσουμε κάποια ομάδα ανθρώπων ψυχολογικά ευπαθών και με αρνητικό δείκτη αυτοεκτίμησης(αυτοϋποτίμηση), όλοι μας πασχίζουμε να φανούμε στους άλλους δημιουργικοί, χαρισματικοί, με ιδιαίτερες ικανότητες, με κοινωνική προσφορά και γενικότερα να μας θεωρούν  «χ ρ ή σ ι μ ο υ ς».

            Η υπόνοια και μόνο ότι οι συνάνθρωποι μας θα έχουν αρνητική εικόνα για εμάς μάς συγκλονίζει και μάς καθιστά δυστυχισμένους. Η απόρριψη, η απαξίωση και η υποτίμηση των άλλων είναι ο εφιάλτης μας. Η απόλυτη δυστυχία μας είναι όταν συνειδητοποιήσουμε πως ο περίγυρος μας στην αξιακή κλίμακα μάς έχει εντάξει στους «ά χ ρ η σ τ ο υ ς». Τότε μελαγχολούμε, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και γινόμαστε μισάνθρωποι και αντικοινωνικοί.

Τα κίνητρα

            Όλα τα παραπάνω μπορούν ως ένα βαθμό να ερμηνευτούν με όρους ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Αλλά να πασχίζουν κάποιοι (σύμφωνα με την προτροπή του Λάο Τσε) να είναι ή να φαίνονται στους άλλους «άχρηστοι», συνιστά στοιχείο βαθύτερης διερεύνησης.

            Η ψυχολογία του άχρηστου είναι τελικά η μετριοφροσύνη, η συστολή, ο αυτοσεβασμός, οι φοβίες (αγοραφοβία), ένα ακαθόριστο αίσθημα αυτοενοχοποίησης και αυτοαπόρρριψης ή ένα υπερμεγέθες σύνδρομο κατωτερότητας; Είναι ο φόβος κάποιων να εκτεθούν στο βλέμμα των άλλων και να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής; Ίσως κάποιοι να επέλεξαν την ψυχολογία του άχρηστου ερμηνεύοντας λανθασμένα τη θέση του Επίκουρου «λάθε βιώσας».

            Μπορεί ένα αρνητικό συναίσθημα, όπως αυτό του άχρηστου, να τροφοδοτεί με δημιουργικό τρόπο μια άλλη θετική διεργασία για την πραγμάτωση της ευτυχίας μας και του βαθύτερου στόχου – νοήματος της ζωής μας; Πόσο, όμως, αυτό συμβάλλει στην επιβίωση που από τη φύση της προϋποθέτει και συνεπάγεται τη συμ – βίωση; Και συμβίωση σημαίνει διακονία κάποιων αρχών και κανόνων της κοινωνικής πραγματικότητας – αναγκαιότητας αλλά και δύναμη – θέληση να κατακτήσουμε τη θετική γνώμη των άλλων για τον εαυτό μας. Γιατί υπάρχουμε «ένεκεν των άλλων».

            Παρατηρώντας με κριτική ματιά τον περιβάλλοντα χώρο σίγουρα θα εντοπίσουμε πολλά «άχρηστα» πράγματα: Δέντρα, έντομα, καιρικά φαινόμενα, βράχους, κύματα και πολλά άλλα. Είναι αλήθεια, όμως, άχρηστα ή εμείς τα βλέπουμε έτσι; Η πραγματικότητα δεν υφίσταται αφεαυτής αλλά σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε γι’ αυτήν.

            Η ψυχολογία του «άχρηστου» και η προτροπή του Λάο Τσε μπορούν να ερμηνευτούν και μέσα από την Τελεολογική αντίληψη των πραγμάτων του Αριστοτέλη (Όλα διακονούν έναν τελικό στόχο – τέλος).

Μια ιστορία

            Η παρακάτω ιστορία είναι άκρως διαφωτιστική για τη θέση μας απέναντι σε ό,τι εμείς θεωρούμε «άχρηστο».

            «Ένας πλανόδιος ξυλουργός, που τον έλεγαν Πέτρο, είδε στα ταξίδια του, μια παλιά βελανιδιά γίγαντα, κοντά σε ένα ακατέργαστο βωμό. Ο ξυλουργός είπε στον παραγιό του που θαύμαζε τη βελανιδιά: 

- «Να ένα άχρηστο δέντρο. Αν το ‘καναν καράβι, θα σάπιζε αμέσως. Αν το ‘καναν εργαλεία θα ‘σπαγαν. Τίποτε χρήσιμο δε μπορείς να φτιάξεις μ’ αυτό το δέντρο. Να γιατί μπόρεσε να γεράσει τόσο!». 

Στο χάνι όμως, την ίδια νύχτα, ο ξυλουργός είδε τη βελανιδιά στο όνειρό του και το δέντρο του είπε: 

-«Γιατί με συγκρίνεις με τα καλλιεργημένα σας δέντρα, όπως τ’ ασπράγκαθο, την αχλαδιά, την πορτοκαλιά, τη μηλιά κι’ όλα τ’ άλλα καρποφόρα δέντρα; Πριν ακόμα ωριμάσουν οι καρποί τους, οι άνθρωποι τ’ αφανίζουν, σπάνε τα κλαριά τους και τα κλωνιά τους. οι καρποί που δίνουν τα βλάπτουν, και δε χαίρονται τη ζωή μέχρι το φυσικό τους τέλος. Έτσι γίνεται παντού και γι’ αυτό προσπάθησα πριν από πολύ καιρό να γίνω ολότελα άχρηστο. Δύστυχε θνητέ! Πιστεύεις πως αν ήμουν χρήσιμο, θα μ’ άφηναν να κάνω τέτοιο μπόι; Ωστόσο συ και γω, είμαστε κι οι δυο δημιουργήματα, και με ποιο δικαίωμα ένα δημιούργημα δικάζει ένα άλλο; Ώ άχρηστε θνητέ, τι ξέρεις εσύ για το ανωφέλευτο των δέντρων».

            Ο ξυλουργός ξύπνησε, συλλογίστηκε αυτό το όνειρο, κι αργότερα, όταν ο παραγιός του τον ρώτησε γιατί υπήρχε μονάχα αυτό το δέντρο για να προστατεύει το βωμό απάντησε: «Σώπα, ας μη μιλάμε πια γι’ αυτό. Αυτό το δέντρο φύτρωσε εκεί επίτηδες, γιατί παντού αλλού, οι άνθρωποι θα το είχαν βλάψει. Αν δεν ήταν το δέντρο του βωμού, θα το είχαν ίσως κόψει».

            Είναι φανερό ότι ο ξυλουργός είχε καταλάβει ότι εκπληρώνοντας απλώς τον προορισμό σου, αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ανθρώπου, κι ότι ο ωφελιμισμός πρέπει να υποχωρεί στις απαιτήσεις της ασυνείδητης ψυχής. Αν εκφράσουμε αυτή τη μεταφορική έννοια με ψυχολογικούς όρους, το δέντρο συμβολίζει την πορεία προς την εξατομίκευση και δίνει ένα μάθημα στο κοντόθωρο Εγώ μας». 


Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος
 
 

32 σχόλια:

 1. https://mythagogia.blogspot.com ee tautau vs Bulgar Kamortau 1926 Les Sunnon vs Paschalis Kamora https://www.youtube.com/watch?v=MMJ10dpKg3Y lpth.gr nytimes.com bnd.bund.de Pellaf Paschalis Kamora  https://ruinnationrecords.bandcamp.com/album/autosarcophagy en.uoa.gr Ο Καμορα, και ο Μπουταρης - Ο Φη-λιπος της Μακεδονιας 1926,  και ο οινοχαρων 

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ιουβεναλιος: Οι Μαθηματικοι 1926 math.uoa.gr - med.uoa.gr Η Γη αινεται - Πασχαλης Αλιβας 1926 - συκινοι ανδρες 1926 - Πασχαλης Τομαιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. eisap.gr Λουκας Αδειμαντος vs Πασχαλη Καμορα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. eisap.gr βλιτομαμα αληταρα, κακοηθη Καμορα - Λουκας ΑδεΙμαντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. en.uoa.gr 🇬🇷 Κιθαριζειν ουκ επισταται 1926 Πασχαλης Καμορα metrosport.gr 

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. cia.gov μωλυ vs πεθαμου 1926 en.uoa.gr π.α.ο.κ. ειμαι ποτε δεν δαινω - Πασχαλης Βδενω - en.uoa.gr υβρικτας ΕΚΠΑ, οι εκει 1926

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. https://www.youtube.com/watch?v=StVg1RMdnHQ Bυας ο Πριηνευς aka Λειαντυνεις nd.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. en.uoa.gr https://www.youtube.com/watch?v=kBAz_qGTzZ4 L. SusskinD vs Paschalis Kamora metrosport.gr A loves up rim vs John Coltrein 1926  

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. https://www.turku.fi/en/frontpage Turku vs Turku Paschalis Kamora tccb.gov.tr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. https://exystence.net/blog/2021/04/01/du-blonde-homecoming-2021/comment-page-1/#comment-254148

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. www.mossad.gov.il/Pages/default.aspx Baal Cohen vs Paschalis Kamora metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. https://www.gov.il/en/departments/prime_ministers_office
  Mazel Tov, cobra Kosher Golem 1926 metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. en.uoa.gr Mooch Moocher - boss Vaggelis Marinakis - Mickey Mouse Habit cobra Paschalis Kamora

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. en.uoa.gr Boυλγαρε κομπραορε, Πασχαλη Παραορε Paschalis Jive 1926 nytimes.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. https://www.cup.gr/book/kvantomichaniki-i/ Δ.Υ. ΠΑσχΟΣ Κυματεορθιος nd.gr metrosport.gr ηγετης των απορ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. http://epanosifi.blogspot.com Mητρουβρις Πασχαλης Χριστυβρις 1926 metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. policia.es The Boogiemañ cobra Paschalis Kamora - Alma de Judas cobra Paschalis Kamora - Alma de Cain Bulgar Kamorain

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. https://www.epixirimatias.gr/2021/04/65.html cia.gov cobra Paschalis Jacobs 1926 metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 19. https://www-cbsnews-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.cbsnews.com/amp/live-updates/adam-toledo-chicago-police-shooting-video-2021-04-15/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#app Ada Mtoledo vs nyc.gov/nypd
  Πασχαλης Αγεραστος 1926 metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. en.uoa.gr E. Bενος: Τουρκοβαρβαρος Πασχαλης Αμπανοζι 1926 metrosport.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή