Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Νεοπλατωνισμός και Πλωτίνος, η ζωή και η φιλοσοφία του




Πάνε πολλά χρόνια από τότε που ήρθα σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Καταλυτική όμως ήταν η στιγμή που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή  με την Φιλοσοφία του Πλωτίνου από το βιβλίο του σημερινού Πρύτανη Θεοδόσιου Πελεγρίνη «Μάγοι της Φιλοσοφίας». Έως τότε αγνοούσα την ύπαρξη και την Φιλοσοφία του Πλωτίνου.  Ήταν το επιστέγασμα όλων  αναζητήσεων και σκέψεων που είχε «γεννήσει» η  ενασχόληση με την μεταφυσική και την Φιλοσοφία.  Από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ το ψευδώνυμο Πλωτίνος, και ακόμα περισσότερα...



Από καιρό ήθελα να αναρτήσω στο ομόνυμο blog μου που τιμητικά φέρει το όνομα του,  μία σύντομη περιγραφή για την ζωή και την σκέψη του.  Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Να συμπυκνώσει δηλ. κάποιος την σκέψη και την φιλοσοφία του Πλωτίνου σε λίγες σελίδες, πόσο μάλλον δε,  να τις απλοποιήσει τόσο,  όσο να γίνουν κατανοητές από ανθρώπους που ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με την Φιλοσοφική σκέψη. Η στιγμή αυτή ήρθε σήμερα κάπως βιαστικά οφείλω να ομολογήσω, καθώς δεν είχα τον χρόνο να εξετάσω το κείμενο μου για συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη μία ημέρα πριν τα τεσσαρακοστά έκτα γεννέθλια μου. Ίσως βέβαια αυτό να είναι συμβολικό μιμούμενος τον τρόπο γραφής του «πνευματικού μου πατέρα» Πλωτίνου.     



«..Μην παύεις να ‘λαξεύεις’ το δικό σου ‘άγαλμα’ έως ότου αστράψει πάνω του η θεϊκή λάμψη της αρετής, έως ότου δεις ‘τη Σωφροσύνη να έχει ανέβει στο ιερό της βάθρο’…»
Πλωτίνος

Το άρθο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου