Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η Διοτίμα



Η Διοτίμα (δηλ. αυτή που τιμά τον Δία), η σοφότερη Γυναίκα όλων των εποχών 
τιμάται με προτομή στο πανεπιστήμιο Γουϊθντροπ της δυτικής Αυστραλίας !

Αναζητείται Έλλην Ακαδημαϊκός, Πρύτανης,Καθηγητής, Πολιτικός, Δήμαρχος, 
Γλύπτης, Ευεργέτης να πράξει το αυτονόητο και όπως φαίνεται θα αναζητείται 
στο διηνεκές ... Έθνος που δεν τιμάει τους προγόνους του,(το μοναδικό στην 
παγκόσμια Ιστορία), σε αντίθεση με τα άλλα έθνη ή φυλές ή κοινωνίες είναι
καταδικασμένο στην λήθη και τον αφανισμό !

Η Διοτίμα ήταν ιέρεια από την αρχαία Μαντίνεια της Αρκαδίας, αναφέρεται στο πλατωνικό «Συμπόσιο» σαν σοφή γυναίκα, που δίδαξε στον Σωκράτη, κατά ομολογία του ίδιου τα μυστήρια του Έρωτος ως πόθου και ως κινήτρου για το ωραίο και το αληθινό.Γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας, κατά τον Ξενοφώντα δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων («ουκ άπειρος δυσσυνέτων διαγραμμάτων έστι»). Αλλά και ο Πρόκλος θεωρεί τη Διοτίμα «Πυθαγορική». Η Διοτίμα ήταν η ιέρεια εκείνη που έκανε τον καθαρμό των Αθηναίων μετά το λοιμό του 429 π.Χ..
Το όνομα Διοτίμα είναι σήμερα δηλωτικό φιλοσοφικών, επιστημονικών και κοινωνικών αναζητήσεων σε παγκόσμια κλίμακα (τις δεκαετίες 1970-90 ελληνικό φιλοσοφικό περιοδικό, σήμερα περιοδικό που εκδίδεται στην Τρίπολη της Αρκαδίας και αναφέρεται σε ιστορικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα).
Το όνομα Διοτίμα είναι επίσης δηλωτικό δράσεων για την ισότητα ανδρών και γυναικών: η Διοτίμα είναι η μόνη γυναίκα που αναφέρεται στο ανδροκρατούμενο Συμπόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου