Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Το αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας

εικ. 1 

ΔΙΠΟΛΟ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΠΝΕΥΜΑ – ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ – ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ) - ΓΗ (ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ – ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ – ΘΗΛΥΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ).

Όταν αναφερόμαστε σε αρχέτυπα τα οποία είναι ασυνείδητα σύμβολα η αναφορά αυτή πάντα εμπεριέχει τον κίνδυνο της υποκειμενικότητας διότι αναφερόμαστε σε αυτά από το οπτικό πρίσμα της συνειδητότητας οπότε πέφτουμε εξ ορισμού σε μία αντίφαση ... παραδόξως όμως τα αρχέτυπα είναι μία εσωτερική πραγματικότητα η οποία λειτουργεί πέρα από τα όρια του συνειδητού νου .

Όταν αναφερόμαστε στα αρχέτυπα δηλαδή ως ζεύγη διπόλων αυτό πρόκειται για μία συνειδητή κατάσταση γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιληφθούμε την μορφή με την οποία μας κάνουν την εμφάνιση τους. Δηλαδή όταν αναφερόμαστε στον Ουρανό ως Αρχέτυπο θα πρέπει να αναφερθούμε ταυτόχρονα και στο αντίθετο του ως προς την δική μας οπτική γωνία την Γη (η Μεγάλη Μητέρα )και μόνο υπό αυτή την ενότητα μπορεί να συμμετέχει στην έρευνα μας η ολότητα της ψυχής μας .

Το συνειδητό παρεμβαίνει ως “υιός” για να χωρίσει την ουροβορική ενότητα των δύο μυθολογικών συμβόλων τα μετατρέπει δηλαδή σε δύο αντίθετα και παρεμβαίνει και πάλι καθορίζοντας πιο θα μπει πάνω ως ουρανός – φωτεινό – πτητικό -αρσενικό-ασώματο -άυλο και δραστήριο με το τι βρίσκεται κάτω ως βαρύ σκοτεινό και παθητικό η ως και κάτι πάνω στη γη του κόσμου τούτου σωματικό και χειροπιαστό .

Αυτός ο συνειδητός διαχωρισμός – που μπορεί να εννοηθεί και ως η συνειδητή αντίληψη αυτού που ψάχνουμε ως Θεο – αποτελεί από τα αρχαία χρόνια την βάση για την αυτοαπόρριψη του ανθρώπου εφόσον απο την Παλαιά Διαθήκη και μετά οτιδήποτε γηίνο και θηλυκό συκοφαντούνται με δηλητηριώδη κακία . Η υποτίμηση της Γης , η εχθρότητα και ο φόβος για την Γη(και το Ασυνείδητο με την όποια προβολή και να εκδηλώνεται αυτός ο φόβος) υποδηλώνουν ένα αδύναμο πατριαρχικό συνειδητό που δεν ξέρει άλλο τρόπο να βοηθήσει τον εαυτό του από το βιαίο αποτράβηγμα από το σαγηνευτικό κόσμο του Γηίνου.

εικ. 2

Αυτή η υποτίμηση όμως προκύπτει από τον περιορισμένο τρόπο αντίληψης της συνειδητότητας και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική αρχετυπική εμπειρία και ενώ αυτή η υπεροχή του Ουρανού έναντι της Γης είναι αναγκαία για την δημιουργία της συνειδητότητας και του Εγώ δεν βοηθά πιο μετά στην περαιτέρω ωρίμανση της.Οι έννοιες αρσενικό και θηλυκό δεν αναφέρονται φυσικά σε φύλα αλλά σε σύμβολα που συνυπάρχουν ως δίπολα και εξάεδρα( δημιουργούνται περαιτέρω πολώσεις με τις αρνητικές τους όψεις) στον κάθε άνθρωπο.

Εάν συνειδητοποιήσουμε αυτήν την ειδοποιό διαφορά συνειδητής αντίληψης και αρχετυπικής εμπειρίας μπορεί κάποτε ο ατομικός και συλλογικός ψυχισμός του ανθρώπου και αυτό που ονομάζουμε Συλλογικό ασυνείδητο να αποκτήσει την ολότητα που είναι απαραίτητη για την αρμονία στον κοσμο που και αυτή η αρμονία όμως δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς το αντίθετο της το Χάος. Ζούμε σε ένα κόσμο που ορίζεται από ένα μυστικό Λόγο, ένα Μυστήριον, την Εναντιοδρομία…!

Κείμενο επηρεασμένο απο τον Erich Neumann ( Αναλυτής , Ψυχολόγος , μαθητής του C.G. Jung)

Μαρία Αριστοτέλους www.mariaaristotelous.com

________________________________________
Εικ. 1 . Θηλυκός Κένταυρος, Πανεπιστήμιο Vaasa, Φιλανδία.
Centaur statue by artist Hannu Leimu outside Domus Bothnica on the campus of Vaasa University, Finland
Εικ. 2 Θηλυκή Πανίδα, εξαιρετικό έργο του φίλου γλύπτη Εξηκία Τριβουλίδη.

Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου