Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Το στέμμα της ντροπής των δέντρων





Το φαινόμενο του "στέματος της ντροπής" (Crown shyness),  παρατηρείται σε ορισμένα είδη δέντρων στα οποία τα φυλλώματα των κορυφών τους (κομοστέγη), αφήνουν σκόπιμα(;) ένα μικρό κενό ανάμεσα τους, με αποτέλεσμα αν τα κοιτάξει κανείς από το έδαφος, να μοιάζουν με ποτάμια στον ουρανό!

Το φαινόμενο έχει συζητηθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1920 και η ποικιλία των υποθέσεων και των πειραματικών αποτελεσμάτων, υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί μηχανισμοί, μεταξύ των διαφορετικών ειδών των δέντρων, και αποτελούν ένα παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης.


Οι θεωρίες που φαίνεται να κυριαρχούν είναι δύο: Η μία αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο κάνουν «χώρο» στις ακτίνες του ήλιου για να φτάσουν στα πιο χαμηλά δέντρα και να τα φωτοσυνθέσουν. Η δεύτερη εκτιμά ότι το κενό δημιουργείται από την τριβή των κλαδιών, ώστε να μην μπορούν να εξαπλωθούν επιβλαβή έντομα, από το ένα δέντρο στο άλλο.

Σύμφωνα με μία λιγότερο διαδεδομένη θεωρία, τα ομοειδή δέντρα αφήνουν κενά  ώστε  να φτάνει ο ήλιος σε όμοια με αυτά, στερόντας το ζωογονητικό φώς του ήλιου, από ανταγωνιστές τους.


Σε κάθε περίπτωση η φύση δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσει..!!
 
 Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου