Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Οι αναζητητές της αλήθειας




Κάποτε δύο μαθητές, αναζητητές της αλήθειας, ρώτησαν το δάσκαλό τους.

- Δάσκαλε πώς μπορούμε να βρούμε την αλήθεια και τη γαλήνη στη ζωή;

Ο δάσκαλος τους έδωσε από ένα σφραγισμένο μήνυμα να παραδώσουν σε έναν άρχοντα μιας μακρινής χώρας και ένα πουγκί με χρυσά φλουριά λέγοντας ότι αυτά είναι όλα όσα χρειάζονται.

Ο κάθε μαθητής ξεκίνησε το δικό του μονοπάτι. Σε κάθε μικρό γεφυράκι που συναντούσαν στο δρόμο τους, στεκόταν ένας γιγαντόσωμος φύλακας ο οποίος για τη διέλευσή τους απαιτούσε τη δούλεψη του μαθητή για όσο καιρό αυτός έκρινε ή ένα χρυσό φλουρί ως αντάλλαγμα.

Ο πρώτος μαθητής θεώρησε ασέβεια να πληρώνει από το πουγκί και υπέμεινε να κάνει τις εργασίες από τις οποίες κέρδιζε επιδεξιότητες. Έτσι περιπλανήθηκε 10 χρόνια.

Ο δεύτερος μαθητής κυριευμένος από την επιθυμία να φτάσει γρήγορα για να γνωρίσει μια ζωή απαλλαγμένη από βάσανα και πλήρη νοήματος, σε κάθε γεφυράκι άκουγε τον ανέκφραστο φύλακα μετά από την άρνησή του:

 
- "Ξέρεις ποιο είναι το τίμημα"

 
Και ο μαθητής πλήρωνε ένα χρυσό φλουρί από το πουγκί.

Στο τέλος έφθασε στη μακρινή χώρα και παρουσιάστηκε στον άρχοντα. Αυτός τον καλωσόρισε και διάβασε το μήνυμα το οποίο έγραφε ότι ο μαθητής θα του παραδώσει ένα πουγκί με φλουριά.  Μόλις κατάλαβε ότι δεν έχει τα φλουριά, ρώτησε αν είναι πρόθυμος να εργαστεί αρκετά χρόνια χωρίς αμοιβή, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Όταν παρουσιάστηκε ο πρώτος μαθητής στον άρχοντα, παρέδωσε το πουγκί που του ζήτησε. Ο άρχοντας ευχαριστημένος του παραχώρησε μια περιοχή να διοικεί σύμφωνα με τις ικανότητες που απέκτησε στο ταξίδι του.

Ο δεύτερος μαθητής έφυγε κυριευμένος από αισθήματα προδοσίας και θυμού αναζητώντας τον δάσκαλό του.

 
- Με κορόιδεψες δάσκαλε, πρόδωσες την εμπιστοσύνη που σου έδειξα, του είπε μόλις τον αντίκρυσε.

 
- Γιε μου, κορόιδευες τον εαυτό σου όταν του έλεγες ψέματα αποφεύγοντας την εργασία.. η προδοσία γεννιόταν μέσα σου κάθε φορά που αντάλλασσες ένα κομμάτι του εαυτού σου και έτσι έδινες τροφή στο θυμό που θέριευε. Όλα όσα αναζητάς είναι μέσα σου, εκεί ψάξε την αλήθεια .. ο εξωτερικός κόσμος είναι η εκδήλωσή του σε χρόνο και ύλη..!

Αναδημοσίευση από : Light Of Heart

 
Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου