Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή του Ρωμαίου έπαρχου ΠλίνιουΕπιστολή του Ρωμαίου έπαρχου Πλίνιου προς τον Βαλέριο Μάξιμο Κυβερνήτη της επαρχίας της Αχαΐας. (γύρω στα 100 μ.Χ.)

«Να έχεις στο νου σου ότι σε στέλνουν να κυβερνήσεις την επαρχία της Αχαΐας τη γνήσια και πραγματική Ελλάδα, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο πολιτισμός και η λογοτεχνία, όπως και η γεωργία. Σε στέλνουν να βάλεις τάξη στο πολίτευμα των ελεύθερων πόλεων.

Πηγαίνεις σε ελεύθερους ανθρώπους, που είναι ελεύθεροι με πλήρη έννοια. Σεβάσου τους ιδρυτές θεούς τους και τα ονόματά τους. Σεβάσου την αρχαία τους δόξα. Μη λησμονείς την αρχαιότητά τους, τις ηρωικές τους πράξεις και τους μύθους του παρελθόντος τους.

Μην προσβάλλεις την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία ή την υπερηφάνεια κανενός. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι αυτή η γη μας έδωσε δικαιοσύνη και νόμους, χωρίς να μας κατακτήσει, αλλά με τη θέλησή μας.

Να θυμάσαι ότι πηγαίνεις στη Αθήνα και θα κυβερνάς τη Σπάρτη. Το να τους στερήσεις το όνομά τους και τη λίγη ελευθερία, που είναι το μόνο που τους απομένει θα ήταν μια πράξη απανθρωπιάς, σκληρότητας και βαρβαρισμού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου