Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Φλιτάρω φορώντας ....ελβιέλα (σπορτέξ). Βόλτα στο παρελθόν....

Λέξεις που έχουν "επιβιώσει"  στην γλώσσα μας, και που οι νεώτεροι δεν γνωρίζουν την χρήση τους...

Ελβιέλα και σποτρέξ

Έχετε ακούσει τις λέξεις Ελβιέλα και σπορτέξ ; Προφανώς δεν γνωρίζετε εάν είστε κάτω των σαράντα… Παλαιότερα λοιπόν όταν δεν αλλάζαμε αθλητικά παπούτσια κάθε εξάμηνο αλλά μόνο όταν τρύπαγαν, όποιος αναφερόταν σε πάνινα παπούτσια με λαστιχένια σόλα αυτήν τη λέξη χρησιμοποιούσε για να τα περιγράψει. 


Τα συγκεκριμένα αθλητικά παπούτσια ονομάστηκαν έτσι από την ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ (ΕΛληνική ΒΙομηχανία ΕΛΑστικών)  που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας από το 1940 έως τη δεκαετία του 60 που έκλεισε και εισήγαγε αυτού του είδους τα παπούτσια στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τα αθλητικά παπούτσια άρχισαν να αποκαλούνται σπορτέξ εξ αφορμής της ομώνυμης εταιρίας παπουτσιών που πλέον τα εισήγαγε μαζικά. Με το πέρας του χρόνου, η μάρκα καθιερώθηκε στη συνείδηση και το καθημερινό λεξιλόγιο του Έλληνα…!


 

Φλίτ 
Τι ήταν το φλίτ; Το φλίτ ήταν παλιό εντομοκτόνο φυσερό με τρόμπα, με το οποίο ψέκαζαν οι νοικοκυρές τα σπίτια τους από τα έντομα και άλλα ζουζούνια. Εξού και το ‘φλιτάρω’ ή φλιτέρνω (!) , τουτέστιν ψεκάζω…. Βλέπετε παλιότερα δεν υπήρχαν τόσα πολλά προϊόντα, με αποτέλεσμα το όνομα του προϊόντος να σημαίνει και την χρήση του...!


Επεξεργασία, επιμέλεια  αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου