Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Φωτογραφίζοντας τον εαυτό μας.


Ένας αρχαίος μύθος αναφέρει: "Αφού οι θεοί δημιούργησαν τον κόσμο, φοβήθηκαν ότι ίσως κάποτε ο Ανθρωπος τους επισκιάσει... 

Θέλησαν λοιπόν να κρύψουν κάπου το μυστικό της Αθανασίας, ώστε ο άνθρωπος να μην το βρει ποτέ και να παραμείνει θνητός και αδύναμος.
Ακούστηκαν πολλές απόψεις.. Η πιο σοφή ήταν να το κρύψουν μέσα στην καρδιά του Ανθρώπου γιατί εκεί δεν θα σκεπτόταν να ψάξει ποτε... 

Ετσι και έγινε. Εκτοτε ο Ανθρωπος αναζητα το κλειδί της αθανασίας οπουδήποτε αλλού εκτός από μέσα του...". 

Όταν λοιπόν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει την ανάγκη,  όχι μόνο για μελέτη και παρατήρηση του εαυτού,  αλλά και για εργασία πάνω στον εαυτό του με σκοπό να αλλάξει,  πρέπει να αλλάξει  και ο χαρακτήρας της παρατήρησης του εαυτού του.


Τώρα πρέπει να αρχίσει να βλέπει  όχι ξεχωριστές λεπτομέρειες, όχι τη λειτουργία των μικρών τροχών και μοχλών,  αλλά τα πάντα στο σύνολό τους 

Ολόκληρο τον εαυτό του όπως τον βλέπουν οι άλλοι. 

Για το σκοπό αυτό, ο άνθρωπος  θα πρέπει να μάθει να παίρνει, θα’λεγε κανείς νοερές φωτογραφίες του εαυτού του  σε διάφορες στιγμές της ζωής του  και σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις, και όχι φωτογραφίες λεπτομερειών, αλλά φωτογραφίες του συνόλου, όπως το είδε .

Με άλλα λόγια,  οι φωτογραφίες αυτές πρέπει να περιέχουν ταυτόχρονα το καθετί που ο άνθρωπος μπορεί να δει στον εαυτό του  μία δεδομένη στιγμή. 

Συναισθήματα, διαθέσεις, σκέψεις, αισθήσεις, στάσεις, κινήσεις, τόνους φωνής, 
εκφράσεις προσώπου κλπ. 

Αν ο άνθρωπος καταφέρει να πάρει ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, πολύ σύντομα θα φτιάξει ολόκληρο άλμπουμ με φωτογραφίες του εαυτού του, που, όλες μαζί θα του δείξουν πολύ καθαρά αυτό που είναι.


Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να μάθει κανείς να βγάζει αυτές τις φωτογραφίες 
στις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές στιγμές, να πιάνει χαρακτηριστικές στάσεις, χαρακτηριστικές εκφράσις προσώπου, 
χαρακτηριστικά συναισθήματα και χαρακτηριστικές σκέψεις. 

Αν ένας άνθρωπος βγάλει επιτυχημένες φωτογραφίες και αν βγάλει αρκετές,
θα δει ότι η συνηθισμένη ιδέα που έχει για τον εαυτό του, με την οποία ζούσε χρόνο σε χρόνο, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Αντί για τον άνθρωπο που νόμιζε ότι ήταν, θα δει έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου