Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Kintsugi: Η τέχνη του να αποδέχεσαι και να ξεπερνάς τις δυσκολίες στην ζωή



Κάποτε, Ένας δάσκαλος έδωσε από μία κεραμική κούπα σε όλα τα παιδιά για να τρώνε το φαγητό τους. Όταν τελείωσε η φοίτηση στο σχολείο, ζήτησε να δει τις κούπες όλων· τις κούπες της ζωής όπως τις ονόμαζε.

Κάποια παιδιά του φέρανε την κούπα σπασμένη σε κομμάτια.  Και κάποια αγόρασαν καινούρια για να μη δείξουν ότι έγινε ζημιά.  Άλλα πάλι, δεν την χρησιμοποίησαν καθόλου από φόβο μην πάθει κάτι. Και μερικά, λίγα στον αριθμό, προσπάθησαν να την επισκευάσουν όταν έσπασε με όποιο τρόπο βρήκαν. Ένα παιδί μάλιστα κατάφερε μέσα από τις επισκευές να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης Kintsugi [*].

Kintsugi είναι μια παλιά ιαπωνική τέχνη επιδιόρθωσης σπασμένων κεραμικών με χρυσή σκόνη συγκόλλησης . Ακριβώς έτσι είναι η ζωή, τους είπε ο δάσκαλος.
Κάποιοι άνθρωποι συναντάνε τα ζόρια και τις στραβές της ζωής και μένουν σ' αυτά, οδυρόμενοι για το κακό που έλαχε. Το μασάνε ξανά και ξανά μένοντας στ' αλήθεια πεινασμένοι για ζωή. Κάποιοι παρατάνε τις ευκαιρίες για αληθινά μαθήματα γιατί θέλουν να φαίνονται αστραφτεροί, επιτυχημένοι, τέλειοι. Άλλοι δεν τολμάνε να την χρησιμοποιήσουν από φόβο μην σπάσει και Τι Θα Γίνει Μετά...

Και μόνο κάποιοι, πεισματάρηδες και αληθινά εραστές της, ασχολούνται επίμονα μαζί της. Παθιασμένοι να την ανακαλύψουν, να παιδευτούν, να γίνουν τεχνίτες της, να φτιάξουν ένα αριστούργημα.

Να είστε ευχαριστημένοι με τα σημάδια, τα "σπασίματα" και τα μαθήματά σας στη ζωή· Αυτό είναι δείγμα ωριμότητας και ευφυίας. Να γελάτε Και να θυμάστε ότι Ο Άνθρωπος είναι ατελής· γι' αυτό Άλλωστε Είναι τέλειος.  (1)

 [*] Το Kintsugi αποτελεί την τέχνη του να αποδέχεσαι  και να προσεγγίζεις την καταστροφή ή με άλλα λόγια αποτελεί το μάθημα που μπορεί να μας διδάξει η ανατολική φιλοσοφία για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ζημιά, την ατέλεια, το απλό και το ανεπιτήδευτο. Στα τέλη του 15ου αιώνα ο απρόσεκτος Ιάπωνας Σογκούν Ashikaga Yoshimasa έσπασε ένα κινέζικο μπολ τσαγιού. Έτσι λοιπόν πήρε την απόφαση να το στείλει πίσω στη Κίνα για επισκευή. Όταν όμως το μπολ τσαγιού επέστρεψε στην οικεία του Ashikaga, ο στρατιωτικός αυτός ηγέτης λυπήθηκε πολύ μόλις είδε πώς τα κομμάτια του σπασμένου μπολ είχαν ενωθεί με άσχημα μεταλλικά σύρματα. Όχι, αυτό δεν είναι ένα ηθικό δίδαγμα για το ότι πρέπει να κρατάτε την εγγύηση όταν αγοράζετε κάτι.

Οι τεχνίτες του κύκλου του Σογκούν έψαξαν έναν νέο τρόπο να διορθώσουν το σπασμένο μπολ και έτσι βρήκαν μια νέα τεχνική που δεν προσπαθούσε να κρύψει την ζημιά που είχε γίνει αλλά να την αγκαλιάσει και να την μετατρέψει σε τέχνη. Χρησιμοποίησαν λοιπόν πανάκριβη χρυσή σκόνη για να συγκολλήσουν μεταξύ τους τα σπασμένα κομμάτια, μια τεχνική που ονομάστηκε Kintsugi οπού Kin σημαίνει χρυσός και Tsugi ενώνω. Η τεχνική αυτή ήταν επαναστατική καθώς δεν μεριμνούσε να κρύψει το σπάσιμο αλλά να του προσδώσει αξία και αισθητική. Τα σπασμένα προϊόντα που επιδιορθώνοντας με χρυσό είχαν το χαρακτηριστικό ότι ήταν πιο όμορφα από ότι ήταν προηγουμένως.

Με τον τρόπο αυτό το Kintsugi έγινε μια πασίγνωστη τέχνη και εγκαινίασε μια νέα φιλοσοφία στην Ανατολή κατά την οποία τα σπασμένα αγγεία, μπολ και φλυτζάνια δεν πρέπει να πετιούνται, αλλά να επιδιορθώνονται με σεβασμό και προσοχή.

Πρόκειται για μια φιλοσοφία που θα μπορούσε να διδάξει πολλά στον άνθρωπο της Δύσης. Ο δυτικός πολιτισμός δίνει αναμφίβολα μεγάλη σημασία σε αξίες όπως το νέο, το τέλειο, το γεωμετρικό και το σύμμετρες. Οι αξίες αυτές επηρεάζουν βαθύτατα τον άνθρωπο των δυτικών κοινωνιών που μεγαλώνει με φιλοδοξίες για μια τέλεια καριέρα, έναν άψογο γάμο, δύο υπέροχα παιδιά και γενικά μια ιδανική ζωή. Η ζωή μας όμως, εν τέλει αποδεικνύεται ατελής και γεμάτη καταστροφές.(2)

Πηγές :


Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου