Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Οι δώδεκα αρχές της «Δημιουργικής πνευματικότητας»




«Τιμώντας όλη την δημιουργία, ως Προπατορική Ευλογία, η Δημιουργική Πνευματικότητα ενσωματώνει τη σοφία της Ανατολικής και της Δυτικής πνευματικότητας και τους παγκόσμιους αυτόχθονες πολιτισμούς, με την αναδυόμενη επιστημονική κατανόηση του σύμπαντος, και το πάθος της δημιουργικότητας. Είναι τόσο μια παράδοση όσο και ένα κίνημα, που δοξάστηκε από μυστικιστές και κοινωνικούς μεταμορφωτές κάθε εποχής και πολιτισμού».
Matthew Fox 


 1) Το σύμπαν είναι κατά βάση μια ευλογία. Η σχέση μας με το Σύμπαν μας γεμίζει με δέος.

2) Ο Θεός βρίσκεται τόσο μέσα στη Δημιουργία, όσο και πέρα από αυτήν.. Αυτός είναι πανθεϊσμός που δεν είναι ούτε θεϊστικός (ο Θεός εκεί έξω), ούτε αθεϊστικός ο (Θεός πουθενά). Βιώνουμε το Θείο σε όλα τα πράγματα και όλα τα πράγματα στο Θείο.

3) Ο Θεός είναι τόσο Μητέρα όσο και Πατέρας, τόσο Παιδί όσο Συγγενής ,τόσο μυστήριο όσο ιστορική παρουσία, πολύ πέρα από όλες τις λέξεις και τις εικόνες και σε όλες τις μορφές και τα όντα. Έχουμε απελευθερωθεί από την ανάγκη της προσκόλλησης σε μια μορφή του Θεού ή σε ένα όνομα.

4) Στη ζωή μας, μέσα από το έργο της πνευματικής πρακτικής ανακαλύπτουμε τον βαθύτερο και αληθινό Εαυτό μας. Μέσα από τις τέχνες του διαλογισμού και της σιωπής καλλιεργούμε μια διαύγεια του νου και προχωράμε πέρα από το φόβο στην συμπόνια και την αλληλεγγύη.

5) Η εσωτερική εργασία μας μπορεί να θεωρηθεί ως μιας τετραπλή Ατραπός , που περιλαμβάνει :

-Το δέος, τη χαρά, την έκπληξη (γνωστή ως Θετική Ατραπός, Via Positiva)
- Την αβεβαιότητα, το σκοτάδι, τον πόνο, την απάρνηση (Αρνητική Ατραπός , Via Negativa)
- Την αναγέννηση , τη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό (Δημιουργική Ατραπός, Via Creativa).
- Την δικαιοσύνη, την θεραπεία, τη γιορτή ( Μεταμορφωτική Ατραπός , Via Transformativa) .

Κυματιζόμαστε μέσα από αυτές τις διαδρομές, σαν σε χορευτικό στροβιλισμό, κι όχι σαν κοπιαστική ανάβαση.
6) Ο καθένας μας είναι ένα μύστης . Μπορούμε να εισέλθουμε στο μυστήριο τόσο μέσω της ομορφιάς (Θετική Οδός), όσο και μέσω της ενατένισης και της οδύνης (Αρνητική Οδός). Γεννιόμαστε γεμάτοι θαυμασμό και μπορούμε να τον επανακτήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία.

7) Ο καθένας μας είναι ένας καλλιτέχνης. Όποια και αν είναι η έκφραση της δημιουργικότητας μας, είναι η προσευχή και δοξολογία μας ( Δημιουργική Οδός).

8) Κάθε ένας από εμάς είναι ένας προφήτης.Το προφητικό μας έργο είναι να παρεμβαίνουμε σε όλες τις μορφές αδικίας και σε ότι εμποδίζει την αυθεντική ζωή (Μεταμορφωτική Οδός).

9) Η διαφορετικότητα είναι η φύση του σύμπαντος. Εμείς χαιρόμαστε και θαρραλέα τιμούμε την πλούσια ποικιλομορφία στον Κόσμο που εκφράζεται μεταξύ των ατόμων και σε πολλούς πολιτισμούς, θρησκείες και αρχαίες παραδόσεις.

10) Το βασικό έργο του Θεού είναι συμπόνια και εμείς, οι οποίοι είμαστε όλοι προπατορικά ευλογημένοι , γιοί και κόρες του Θείου, καλούμαστε στη συμπόνια. Αναγνωρίζουμε την αλληλεξάρτησή μας, χαιρόμαστε με τις χαρές του άλλου, θλιβόμαστε με τις λύπες του και εργαζόμαστε για να θεραπεύσουμε τις αιτίες αυτών των θλίψεων.

11) Υπάρχουν πολλά πηγάδια πίστης και της γνώσης που αντλούν από το υπόγειο ποτάμι της Θείας Σοφίας. Ο σεβασμός , η μάθηση και η δοξολογία για τη σοφία που συλλέγεται από όλα αυτά τα ιερά πηγάδια είναι Βαθύς Οικουμενισμός.

12) Η Οικολογική δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ζωής στη Γη. Η Οικολογία είναι η τοπική έκφραση της κοσμολογίας και έτσι δεσμευόμαστε να ζούμε υπό το φως αυτής της αξίας: για να κληρονομήσουμε την ομορφιά και την υγεία της Δημιουργίας στις μελλοντικές γενιές. 


Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου