Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Κάθε ψυχή είναι εν δυνάμει Θεία, Σουάμι Βιβεκάναντα



Ο Σουάμι Βιβεκανάντα 12 Ιανουαρίου 1863 – 4 Ιουλίου 1902, ήταν Ινδουιστής μοναχός, και ο κύριος εκπρόσωπος του Ινδού μυστικιστική Ραμακρίσνα κατά τον 19ο αιώνα. Υπήρξε κεντρική μορφή ως προς την εισαγωγή των ινδικών φιλοσοφιών της Βεντάντα και της Γιόγκα στον δυτικό κόσμο, καθώς και προώθησε τον διαθρησκευτικό διάλογο αναδεικνύοντας τον Βουδισμό σε μια από τις παγκόσμιες θρησκείες κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα.

"Κάθε ψυχή είναι εν δυνάμει Θεία. Ο σκοπός της ζωής είναι να εκδηλώσουμε τη θεϊκότητα που έχουμε μέσα μας μέσω ελέγχου της φύσης—τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική. Κάντε το αυτό μέσω έργων, μέσω λατρείας, μέσω ελέγχου του νου ή μέσω φιλοσοφίας. Κάντε το αυτό με έναν, με περισσότερους του ενός ή με όλους αυτούς τους τρόπους μαζί, και απελευθερωθείτε. Αυτό είναι η ουσία της θρησκείας. Οι διδασκαλίες, τα δόγματα, οι τελετουργίες, τα βιβλία, οι ναοί, οι λατρευτικές μορφές δεν είναι παρά δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες.

Η άσκηση είναι απολύτως αναγκαία. Μπορεί να καθίσετε και να με ακούτε με τις ώρες κάθε μέρα, αλλά αν δεν ασκηθείτε δε θα κάνετε ούτε ένα βήμα παραπέρα. Όλα εξαρτώνται από την άσκηση. Αυτά τα πράγματα δεν κατανοούνται προτού βιωθούν. Πρέπει να τα ζήσουμε και να τα νιώσουμε εμείς οι ίδιοι. Η απλή ακρόαση ερμηνειών και θεωριών δεν αρκεί.



Υιοθετήστε μια ιδέα. Κάντε αυτή τη μία ιδέα μοναδικό σκοπό της ζωής σας. Σκεφτείτε την. Ονειρευτείτε την. Ζήστε με αυτή την ιδέα. Αφήστε αυτή την ιδέα να διαποτίσει τον εγκέφαλό σας, τους μύες, τα νεύρα, κάθε μέρος του σώματός σας, και μη σκέφτεστε τίποτε άλλο. Αυτός είναι ο δρόμος προς την επιτυχία, ο τρόπος που φτιάχνει κορυφαία πνευματικά αναστήματα.

Όταν μελετάμε βιβλία, μερικές φορές μας εξαπατά η σκέψη ότι ωφελούμαστε πνευματικά. Αλλά, αν εξετάσουμε προσεκτικά τα αποτελέσματα της μελέτης σε εμάς τους ιδίους, ανακαλύπτουμε ότι το πολύ-πολύ, είναι μόνο η διάνοιά μας που αποκομίζει ωφέλεια από τις μελέτες, και όχι το εσωτερικό πνεύμα. Αυτή η ανεπάρκεια των βιβλίων να επισπεύσουν την πνευματική ανάπτυξη είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ σχεδόν όλοι μας μπορούμε να μιλάμε θαυμάσια πάνω σε πνευματικά θέματα, όταν όμως μας ζητηθεί να δράσουμε και να ζήσουμε μια πραγματικά πνευματική ζωή, τότε ανακαλύπτουμε την απέραντη ανεπάρκειά μας. Το πνεύμα ζωηρεύει μόνο με έμπνευση από μιαν άλλη ψυχή."

 Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος

4 σχόλια:

  1. Haluan vain mainita, että olen aivan uusi bloggaaminen ja sivuston rakentaminen ja todella nauttinut sivustostasi. Melkein varmasti aion merkitä sivustosi kirjanmerkiksi . Sinulla on todella fantastisia tarinoita. Kiitos paljastaen verkkosivusi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I really like and appreciate your blog.Really looking forward to read more. Cool.

    ΑπάντησηΔιαγραφή