Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

To Χέρι των "μυστηρίων".




Το χέρι των μυστηρίων αναφέρεται σε ένα βιβλίο με τίτλο:
"Οι μυστικές διδασκαλίες όλων των εποχών" του Μάνλι Χολ, που δημοσιεύτηκε το 1928.

Ο Χολ ζήτησε από τον εικονογράφο Αύγουστο Ναπ να αναπαραγάγει μια εικόνα tου χεριού για το βιβλίο, παρμένη από μια υδατογραφία του 18ου αιώνα, η προέλευση της οποίας είναι άγνωστη.

Στην απεικόνιση βλέπουμε τα πέντε σύμβολα πάνω από τα απλωμένα δάχτυλα του χεριού. Επιπλέον υπάρχει ένα ψάρι που κολυμπά σε ένα οβάλ πράσινο φόντο τριγυρισμένο από ένα δακτύλιο φωτιάς πάνω από τη παλάμη.

Ο Χολ προσέθεσε ένα απόσπασμα που βρήκε μαζί με την υδατογραφία: "Οι σοφοί δίνουν όρκο μ' αυτό το χέρι ότι δεν θα διδάσκουν την Τέχνη χωρίς παραβολές".

Το Χέρι των Μυστηρίων είναι μια αλληγορική επινόηση που αντανακλά τις πρακτικές των μεγάλων αλχημιστών, οι οποίοι κρυπτογράφησαν πολλά από τα έργα τους με σύμβολα. Η εικόνα του ψαριού περιγράφετε ως εξής: "Το ψάρι είναι ο υδράργυρος και η τριγυρισμένη από φλόγες θάλασσα που κολυμπά είναι θειάφι".

Σε σχέση με τα σύμβολα ο Χολ δίνει τις εξής εξηγήσεις: καθένα από τα δάχτυλα φέρει το έμβλημα ενός Θείου Παράγοντα μέσω των συνδυασμένων λειτουργιών του οποίου επιτυγχάνεται το μέγάλο έργο [...] Φιλοσοφικά.

  • Tο κλειδί αντιπροσωπεύει τα ίδια τα Μυστήρια, χωρίς τη βοήθεια των οποίων ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τις πολυάριθμες αίθουσες της ίδιας του της ύπαρξης.

  • Ο λύχνος είναι η ανθρώπινη γνώση, επειδή είναι μια σπίθα της Οικουμενικής Φωτιάς αιχμαλωτισμένη σε ένα σκεύος φτιαγμένο από τον άνθρωπο, είναι το φως εκείνων που κατοικούν στο κατώτερο σύμπαν και με τη βοήθεια του οποίου επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματα της Αλήθειας.

  • Ο ήλιος, που μπορεί να χαρακτηριστεί "το φως του κόσμου", αντιπροσωπεύει την ακτινοβολία της δημιουργίας μέσω της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να μάθει το μυστήριο όλων των πλασμάτων τα οποία εκφράζονται μέσω της μορφής και του αριθμού.

  • Το άστρο είναι το Οικουμενικό Φως που αποκαλύπτει εγκόσμιες και ουράνιες αλήθειες. Το στέμμα είναι το Απόλυτο Φως-άγνωστο και αφανέρωτο- του οποίου η δύναμη λάμπει μέσα από όλα τα μικρότερα φώτα που δεν είναι παρά σπίθες αυτής της Αιώνιας Λάμψης.

  • Τα ίδια τα ανθρώπινα χέρια έχουν θεωρηθεί σημαντικά σύμβολα επί χιλιάδες χρόνια, ενώ η μαγεία, η αλχημεία, ακόμα και η νοητική επιστήμη έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της ανθρώπινης θέλησης πάνω στον υλικό κόσμο. Όπως περιέγραψε ο Χολ, το ανθρώπινο μυαλό είναι "προϊόν της θέλησης να μάθουμε", ενώ το χέρι είναι "προϊόν της θέλησης να αδράξουμε".
    Το χέρι λοιπόν αποτελεί το απόλυτο εργαλείο του μυαλού, καθώς, ενώ το μυαλό μπορεί να συλλάβει τον υλικό κόσμο, μόνο το χέρι μπορεί να τον χειριστεί.

Ο Χολ αποκαλύπτει άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή σε σχέση με αυτό, στην ίδια τη φύση της ιερής γραφής- όχι με ποιο χέρι, δηλαδή, δημιουργήθηκε, αλλά την κατεύθυνση προς την οποία γραφόταν:

"Ορισμένοι φιλόσοφοι δήλωσαν περαιτέρω ότι υπήρχαν δυο μέθοδοι γραφής: μια από αριστερά προς τα δεξιά, η οποία θεωρείτο η εξωτερική μέθοδος, η άλλη από δεξιά προς τα αριστερά, η οποία θεωρείτο εσωτερική. Το εξωτερικό γράψιμο ήταν εκείνο που γινόταν έξω ή μακριά από την καρδιά ενώ το εσωτερικό γράψιμο ήταν εκείνο που- όπως τα αρχαία εβραικά- γραφόταν προς την καρδιά".

Ο Χολ σημείωσε ότι τα σύμβολα που συνδέονται με τον αντίχειρα και το δείκτη του Χεριού του Μυστηρίου (το στέμμα και το άστρο) συνδέονται με το φως: ο δείκτης αντιπροσωπεύει το Οικουμενικό Φως, ο αντίχειρας το Απόλυτο Φως. Φαίνεται ταιριαστό αφού το θέμα είναι η "φώτιση" και η ανακάλυψη του Θεού μέσα μας.

Το χέρι επίσης δείχνει προς τον ουρανό σχηματίζοντας- περίπου- τη "χειρονομία του Ιωάννη", η οποία απαντά συχνά στα έργα του Ντα Βίντσι και χρησιμοποιείται για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.


 Panayiotis Contosfyris

Επεξεργασία, επιμέλεια  αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου