Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς.


«Ο πόλεμος είναι πατέρας όλων, όλων βασιλιάς.. Όλα γίνονται μέσα από αντιθέσεις και το σύνολο κυλά σαν ποτάμι…Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι ο πόλεμος είναι κοινός και η διχόνοια δικαιοσύνη, και ότι τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τη διχόνοια και την ανάγκη. Και ο κυκεώνας διαλύεται όταν δεν κινείται». (Τα πάντα υπάρχουν, γιατί συγκρούονται με τα ετερόσημα – αντίθετά τους).
Ηράκλειτος  


Κάποτε παλιά, τόσο παλιά,  που οι Θεοί ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους πάνω στη γη, επισκέφθηκε ένας  αγρότης τον Βασιλιά των Θεών και του  είπε:

- Θεέ των θεών δημιούργησες το σύμπαν, αλλά πρέπει να σου πω, ότι εμείς τα παιδιά σας περνάμε δύσκολα, η γεωργία δεν μας εξασφαλίζει την ευημερία, η φτώχεια, οι  πόλεμοι γίνονται για ένα κομμάτι ψωμί, οι αρρώστιες κι οι στεναχώριες είναι οι μόνιμοι σύντροφοι μας.  Με όλο τον σεβασμό ίσως κάτι θα έπρεπε να αλλάξετε...

- Τι προτείνεις, τον ρώτησε ο  Θεός.

- Δώσε μου ένα χρόνο και αν όλα γίνουν έτσι όπως θα τα ζητήσω εγώ, θα δεις τι θα γίνει. Θα εξαφανίσω τη φτώχεια, και όλα τα άλλα κακά που την ακολουθούν..
Ο Θεός συμφώνησε και έδωσε στον αγρότη ένα χρόνο.Ο γεωργός είχε όλα αυτά που ζήτησε. Βροχή όποτε ήθελε, όχι θύελλες, αστραπές και χαλάζι, τίποτα επικίνδυνο για το σιτάρι. Ο αγρότης ήταν ευτυχισμένος, το σιτάρι φύτρωνε πολύ ψηλό! Ο ήλιος φώτιζε ή η βροχή διαρκούσε όσο ήθελε. Αυτό το χρόνο όλα ήταν σωστά με μαθηματική ακρίβεια και το σιτάρι ήταν ασυνήθιστα ψηλό. Και τότε ο αγρότης ήρθε στον Θεό και του είπε:

- Κοίτα, θα έχουμε τέτοια σοδειά, ώστε οι άνθρωποι για δέκα χρόνια θα μπορούν να μη δουλεύουν, γιατί θα έχουν ψωμί.

Όμως, όταν μαζέψανε τη σοδειά, είδανε πως τα στάχυα δεν είχαν κόκκους. Ο αγρότης έμεινε κατάπληκτος και με απορία ρωτούσε τον Θεό:

- Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού είναι το λάθος μου;

Ο Βασιλιάς των Θεών τότε του είπε:


- Γιατί δεν υπήρχε αντίρρηση, δεν υπήρχε σύγκρουση, δεν υπήρχε τριβή, γιατί εσύ απομάκρυνες τα "κακά" φαινόμενα. Γι' αυτό το σιτάρι σου έμεινε άκαρπο. Χρειάζεται λίγη πάλη. Οι θύελλες, οι βροντές και οι αστραπές θα ξυπνούσαν την ψυχή του σιταριού…!

Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος - Μυσταγωγία- Μυθαγωγία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου